Cea mai mare nemulţumire a participanţilor la dezbatere este propunerea ca pachetul cu servicii medicale de bază să fie disponibil pentru toţi bolnavii, fără restricţii.
„O astfel de exprimare, că toţi ar avea dreptul la pachetul de bază indiferent că sunt sau nu plătitori ai asigurărilor de sănătate, nu cumva ar imprima celor care plătesc ideea că sunt idioţi?”, a spus Florian Popa, vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică, membru al PSD.
Un alt amendament a fost ca dependenţii de alcool şi de stupefiante să aibă dreptul la o singură spitalizare gratuită. De exemplu, numai în capitală există 20.000 de consumatori de droguri puternice.
„Consider că cei care sunt bolnavi din cauza lor, bolnavi - mă rog, un beţiv care a fost găsit pe stradă cu o plagă pentru că era mort de beat - de ce trebuie să suportăm noi plata acestor pacienţi şi nu numai ei, ci şi pacienţii drogaţi”, s-a întrebat Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
Rezidenţii, la Ministerul Educaţiei
Şi pentru plata rezidenţilor, unii manageri de spital au oferit soluţii alternative, având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu poate asigura banii pentru cei 15.000 de medici rezidenţi din toată ţara.
„Eu cred că rezidenţii nu-şi au locul la Ministerul Sănătăţii, ci la Ministerul Educaţiei. Cred că ar trebui schimbată total metalitatea de a avea rezidenţi în subordinea facultăţilor de medicină pentru că până la urmă facultatea de medicină e cea care şcolarizează rezidenţii în toată perioada rezidenţiatului”, a spus Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar Bucureşti.
Directorii de clinici au mai criticat şi prevederea care îi exclude de la majorări salariale pe medicii din sistemul public care oferă consultaţii şi la policlinici particulare.
Pachetul de legi privind sistemul de sănătate va fi dezbătut public până luna viitoare, după care proiectele vor fi trimise în parlament.